Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Een van de meest eenvoudige maar toch erg smaakvolle soepen is de bami-soep van mijn opa. Deze soep lijkt ergens wel op soto ayam, maar dan veel simpeler te maken. Dus wanneer je geen tijd hebt om lang in de keuken te staan voor het bereiden van de bumbu van soto ayam, is deze soep een goed en lekker alternatief.
Vroeger, toen opa nog leefde, aten wij deze soep regelmatig. En zoals de naam doet vermoeden: je eet het inderdaad met bami erdoorheen. Mijn opa at er ook altijd rijst bij, net zoals mijn broertje en ik. Op deze manier is de bami-soep goed gevuld en heb je zeker geen honger meer!
Wat ook niet mocht ontbreken waren de gebakken kippenvleugels, in deze blog deel ik ook daarvan het recept. Wanneer opa druk aan het bakken was en mijn broertje en ik er waren, wilden wij maar al te graag de kippetjes ‘voorproeven’. Natuurlijk mocht dit en het bleef vaak niet bij één kippetje, tot ongenoegen van opa. Meestal zorgde Noah of ik dat iemand opa ging afleiden zodat een van ons voor beiden een kippetje kon jatten uit de oven. Hoe opa het wist, weet ik tot op de dag van vandaag niet want wij waren altijd erg voorzichtig. Hij kon het dan ook niet laten om dit te benoemen tijdens het avondeten. Opmerkingen als: ‘maar jij hebt al meer dan genoeg kip gehad’ of ‘lust je je soep niet meer? Je maag is zeker gevuld met kip’ waren eerder regel dan uitzondering.
Nu doe ik dit nog steeds, wanneer mama kippetjes aan het bakken is of iets anders lekkers. Ik vind koken en het proeven van eten zo leuk en lekker, dat wanneer het eten daadwerkelijk op tafel staat, ik vaak niet meer zo veel lust.
Zelf maak ik ook gebakken kippetjes. In de marinade die ik van mijn opa heb geleerd en nu af en toe met onze zelfgemaakte chili-olie. Nu is Siem degene die kippetjes met liefde voorproeft en ook hij kan het niet bij één kippetje houden.
Het is zo mooi om te zien hoe de recepten van opa generatie op generatie worden doorgegeven en ik weet zeker dat niemand in mijn familie op dezelfde manier kookt. Dit is kenmerkend voor de Indonesische recepten bij ons uit de familie, iedereen geeft er een eigen draai aan. Het is ook erg leuk om van elkaar te blijven leren door tips te delen.
Hieronder het recept van mijn bami-soep gebaseerd op mijn opa’s recept, veel kook plezier!
Benodigdheden voor een volle pan soep:
- 2 grote kippenbouten
- 2 speklapjes
- 1 prei
- 1 middelgrote ui
- 4 tenen knoflook
- Ca. 1 eetlepel djahé poeder (gember)
- Kippenbouillon naar smaak
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Mienestjes
- Rijst
- Gebakken uitjes
- Gekookte eieren
- Shari’s super sambal
Werkwijze:
Je begint met het opzetten van de twee kippenbouten in 1 ½ liter water en je voegt twee tenen knoflook (gepeld) in zijn geheel toe. Wanneer het water kookt zet je het vuur laag en wacht je tot dat de kip gaar is. Ondertussen snijd je de prei in halve ringen, pel je de knoflook en snijd je het in plakjes en ook de ui maak je schoon om deze vervolgens te snijden in halve ringen. Ook de spek snijd je in reepjes. Deze mogen 0,5 cm breed zijn.
Wanneer de kip gaar is, haal je deze uit de pan en laat je het afkoelen voor je de kip gaat plukken. Het water wat overblijft is de bouillon voor de soep en hier voeg je alvast de spek aan toe. De knoflook, ui en prei bak je in een koekenpan totdat de groenten glazig zijn. Voeg de djahé toe en bak op een gemiddeld vuur alles nog ca. 2 minuten.
Voeg de knoflook, ui en prei toe in de soeppan. Wanneer de kip voldoende is afgekoeld kun je beginnen met plukken. Hoe groot de stukken kip zijn in de soep, laat ik aan jou.
Als alles in de soeppan zit, voeg je de kippenbouillon toe. Dit kan poeder zijn of blokjes. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe zout je de soep wilt, goed blijven proeven dus. Nog even de eieren koken en je kan lekker eten.
Marinade voor de kip:
Alles is naar eigen smaak toevoegen:
- Citroensap
- Peper
- Zout
- Knoflookpoeder
Zet de kip op tijd in de marinade. Op deze manier trekt het er goed in en zijn de kippetjes extra smaakvol wanneer je ze gaat bakken. Hoe langer de kip in de marinade staat, hoe lekkerder. De kippetjes bak je in zonnebloemolie. Ze moeten goud/bruin gebakken worden want dan zijn ze lekker krokant!
Zo dien je het op: rijs/bami in de kom - soep er over heen - plakje gekookte ei er op - gebakken uitjes.
Lekker met een zoetere sambal zoals oma's- of mama's sambal.
Selamat makan!