Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Hoe maak je lontong?

Lontong is een Indisch gerecht wat ik vroeger vaak bij mijn opa en oma at. Het is witte kleefrijst uit een zakje en echt heerlijk! Meestal werd dit geserveerd tijdens een barbecue en dit was zomers erg vaak, lucky me! Ik houd van lontong en zou dit elke dag kunnen eten als snack in combinatie met satesaus.

Ik wist niet dat het maken van lontong lastig zou zijn want als ik het at stond het al klaar bij opa en oma. Het leek mij ook niet moeilijk om het zelf te maken maar hierin heb ik mij vergist. Het is trouwens ook niet moeilijk maar het vraagt wel geduld en veel tijd, net als bijna ieder Indisch gerecht, iets wat ik toen niet had en nu wel.

 Je kan lontong bij elke toko kopen. Kant en klaar of in een verpakking dat je het zelf kan maken. Een zakje lontong kost ongeveer €0,10, variërend waar je het haalt. En hier begint mijn probleem. Of ik kan niet goed lezen, of de bereiding van lontong staat onduidelijk beschreven en overal anders.

 Voor eens en voor altijd wil ik met jullie mijn tip delen over het maken van lontong en wat hierin belangrijk is. Lontong kan je dus kopen in speciale zakjes waarin je het veilig kan koken.  Het is belangrijk om een grote pan te gebruiken, een soeppan bijvoorbeeld. De zakjes zijn ongekookt klein en je zal versteld staan hoe groot het wordt wanneer je het kookt. Wat ik altijd toevoeg aan het water wanneer ik lontong kook is een snufje zout. Leg de zakjes in een pan koud water en breng dan het water aan de kook. Meestal duurt het koken van lontong een uur tot anderhalf uur. Draai af en toe de lontong om tijdens het koken zodat alle rijst gaar wordt.

Wanneer de lontong goed is, dit test je door met een pollepen de zakjes in te drukken en wanneer het hard is, is de lontong goed maar nog niet klaar. Nu begint het lange wachten. Dit kan zeker 4 à 5 uur duren. De lontong moet namelijk helemaal afgekoeld zijn voor je begint met snijden. Je snapt nu vast waarom je de tijd moet nemen om lontong te maken. Wanneer de lontong afgekoeld is kan je beginnen met snijden. Leg de lontong in je hand en maak de zak in de breedte open waardoor je de zak deelt in twee lange, dunne stroken zoals hieronder op de afbeelding.