Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Wij gaan elk jaar minstens twee keer naar Imperia, Italië en ook daar zijn ze bekend met de rode pepers om het gerecht net even wat meer pit te geven. Dit zie je bijvoorbeeld bij de spaghetti aglio e olio, een simpel gerecht met knoflook, olijfolie, peper, zout en ‘un po di peperoncini’ maar ook bij spaghetti all amatriciana. En hoe leuk, wij hebben afgelopen jaar sambal verstuurd naar de gastvrouwen van de villa waar wij altijd verblijven in Italië!
Op het menu van vandaag staat dan ook onze zelfgemaakte vegetarische lasagne met sambal, inclusief een eigen besciamella saus! Deze lasagne kan altijd en is simpel om te maken. Deze lasagne is anders dan je misschien gewend bent maar zo romig en smaakvol en ik deel graag het geheime recept met jullie!
Als wij in Italië zijn eten wij alleen maar buiten de deur. Mijn familie houdt van Italië en dit is de enige plek waar mijn vader spaghetti eet. Mijn moeder en ik genieten hier van de heerlijke wijnen die geserveerd worden tijdens het eten. De vorige uitbater van het restaurant kon heerlijk koken en zijn lasagne was ongekend lekker. Ik proefde er wat anders aan dan normaal. Het leek alsof hij de besciamella door de ragout had geroerd voordat de lasagne in een ovenschaal ging. Zo nieuwsgierig als ik was ging ik het gesprek met hem aan. Nouja, mijn vader want hij spreekt vloeiend Italiaans, ik (nog) niet. Mijn smaakpapillen hebben mij niet in de steek gelaten want met een lach op zijn gezicht zei hij dat dit klopte. Het geeft de lasagne echt een andere, lekkere smaak. Dit in combinatie met onze oma’s sambal is overheerlijk!
Buon appetito!
Ingrediënten voor 4 personen - ragout:
- 200 gram vegetarische basis rulstukjes
- 5 roma tomaten
- 400 gram roerbakgroente Italiaans
- 140 gram tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels olijfolie
- Oma’s sambal van Shari’s Super Sambal
Overige benodigdheden:
- Geraspte kaas jong
- Melk (tot je de gewenste dikte bereikt)
- 2 eetlepels bloem
- Boter
- Verse lasagnebladen
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
Werkwijze:
Verhit de olijfolie in een wok pan en voeg de gesnipperde knoflook en vegetarisch gehakt erbij. Bak dit zoals het op de verpakking staat. Was en snijd ondertussen de tomaten in blokjes van 1 bij 1 cm en doe dit ook in de wok pan. Bak dit samen tot de tomatenblokjes zacht zijn. Schep nu de tomatenpuree erdoor en als laatste de Italiaanse roerbakgroenten. Breng dit allemaal op smaak met peper, zout en oma’s sambal. Sluit de pan af met een deksel en laat op een laag vuur gaar worden.
Als de besciamella erdoorheen is geroerd kan je beginnen met het vullen van de ovenschaal. Je begint altijd met een laagje ragout en wisselt het af met lasagnebladen. Je kan tussen de ragout en lasagnebladen ook geraspte kaas doen maar niet te veel want je hebt dit ook nodig op het eind. Let goed op dat de lasagnebladen helemaal bedekt worden met ragout want anders kunnen de lasagnebladen uitdrogen en krijg je harde stukjes. Je eindigt de lasagne met een laag besciamella over de laatste lasagnebladen en dit bestrooi je met de overige geraspte kaas voor een heerlijk knapperig effect. Schuif de lasagne vervolgens in een voorverwarmde oven. Hoe warm de oven moet en hoe lang de lasagne er in moet, staat op de verpakking van de lasagnebladen.
Nu het recept van de besciamella:
Verhit in een kleine soeppan 75 gram boter. Doe dit langzaam zodat de boter niet verbrandt. Wanneer de boter helemaal gesmolten is zet je het vuur uit en schep je er twee eetlepels bloem door heen. Met een garde roer je alle stukjes eruit tot het een mooie gladde roux wordt. Al roerend voeg je de melk toe op een laag tot middelhoog vuur, dit is om de besciamella in te laten dikken. Hoeveel melk je gebruikt, hangt af van de dikte van de besciamella. Als de besciamella jouw gewenste dikte heeft bereikt, breng je het op smaak met peper, zout en nootmuskaat om vervolgend 2/3e van de pan door de ragout te scheppen. Het overige deel heb je nodig voor de bovenste laag van de lasagne.