Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Rendang van opa

Rendang is een van de weinige gerechten waar ik geen herinneringen aan heb als gaat om het samen koken met opa. Ik weet niet hoe het smaakte en wanneer opa dit gemaakt zou moeten hebben maar mijn moeder verzekerde mij dat ik het vaak, met veel plezier, heb gegeten. Dit maakte het voor mij extra spannend om te maken maar zoals altijd, sta ik echt nooit alleen in de keuken en heb ik het ‘officiële kookboek van opa en oma’ tot mijn beschikking. Ondanks dit alles wil toch graag met alle liefde en plezier zijn opa’s rendang met jullie delen, want het is onwijs lekker! 

Rendang staat voorin het boekje dat mijn opa geschreven heeft en vol goede moed ben ik het gaan maken. Het is een ingewikkeld recept en moet met veel aandacht en liefde gemaakt worden, maar dit geldt voor ieder Indonesisch gerecht.

 Toen ik voor het eerst rendang ging maken, was de keuken ontploft. Overal stonden kruiden, bakjes en overige ingrediënten waardoor ik het overzicht verloor en niet echt heb genoten van het maken van mijn eerste, echte, eigen rendang. Ik was vooral geïrriteerd en liep achter de feiten aan. Wanneer ik met opa ging koken, stond alles keurig in bakjes en door dit gerecht, weet ik waarom.

 Het is verstandig om alles klaar te zetten voor je gaat beginnen met koken want geloof mij, een ongeorganiseerde keuken om in te koken is niet fijn. Je kan dingen vergeten of stappen overslaan dat niet ten goede komt aan het gerecht en bovenal het belangrijkste: je vergeet te genieten en genieten, daar draait het nou juist bij ons in de familie om. Koken, eten en genieten. En daarom wil ik graag opa’s rendang met jullie delen!

 Benodigdheden voor 4 personen:
-       1kg rundvlees
-       2 grote uien
-       4 knoflookteentjes
-       1 ½  theelepel ketumbar (koriander)
-       ½ theelepel djinten (komijn)
-       5 kemirienoten
-       1 steranijs
-       2 salamblad
-       3 stukjes laos
-       1 vingerlengte sereh
-        2 djeruk purut blad
-       ½ theelepel trassi
-       ½ theelepel cardamom
-       Palmsuiker (naar smaak)
-       Blokje santen (als een na laatste toevoegen)
-       4 eetlepels kokosmeel
-       7 rawit en 5 rode lombok (hoeft niet)

 Werkwijze:
Uien, knoflook, kemirie, steranijs fijnmalen in een blender en samen met de overige kruiden ongeveer 3 minuten fruiten in 4 eetlepels zonnebloemolie.
Ondertussen snijd je het vlees in blokjes van ongeveer 5 cm en voeg je dit toe aan het kruidenmengsel in de pan. Belangrijk is om het vlees op kamertemperatuur te laten zijn voor je het in de pan gooit, zo blijft het lekker mals. 
Het vlees laat je ongeveer 5 minuten bakken in het kruidenmengsel. Dan voeg je water toe tot iets boven het vlees en lekker laten sudderen tot het vlees zacht is.
De rawit en lombok snijd je in de lengte open. Je kan eventueel de zaadlijsten verwijderen want dan zijn de pepers een stuk minder pittig. Dit voeg je vervolgens toe aan de rendang. Dan pas voeg je het blokje santen toe aan de rendang en laat je dit oplossen.
Fruit de kokosmeel zonder boter of olie in een koekenpan totdat het lichtbruin is van kleur. Wanneer je dit hebt gedaan kan je het toevoegen aan de rendang. Zout en suiker toevoegen naar smaak. Meng alles goed door elkaar en laat het minimaal 2 uur sudderen op laag vuur.

Dit gerecht moet bijna droog zijn en het vlees zacht.

 Selamat makan!
Tip van opa: de volgende dag nóg lekkerder!